Search

Content

Πρότυπο Κτηνοτροφικό Πάρκο ΤΔ Μαζαρακίου

Φωτο: Κτηνοτροφική περιοχή "Παγούνω" ΤΔ Μαζαρακίου Ιωαννίνων.
Στήριξη Κτηνοτροφικής περιοχής ΤΔ Μαζαρακίου δυναμικότητας 4.500 αιγοπροβάτων.
Στόχος: σχεδιασμός δημιουργίας μίας κτηνοτροφικής ζώνης με την δημιουργία υποδομών, όπως ύδρευση, ηλεκτροφωτισμός, αναγκαίες υποδομές, εκμετάλλευση βοσκοτόπων, με την συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπο την επίβλεψη του τωρινού πρύτανη κ. Γ.Ζέρβα. Το 2002 ο Δήμος μετείχε με το Δ. Γκαρτζονίκα σε σύσκεψη στην Περιφέρεια στην οποία επίσης μετείχε το Υπουργείο Γεωργίας και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ηπείρου και μόνο εμείς από τους Δήμους . Εκεί συζητήθηκε η περίπτωση του Κτηνοτροφικού Πάρκου στο Μαζαράκι θέση «Παγούνω» (για το λόγο αυτό μετείχε και ο Δήμος διότι είχε καταθέσει την μοναδική μελέτη ) με τους Διευθυντές του Υπουργείου κ. Θεσσαλό και κ. Κολοφωτιά που επισκέφτηκε το Δήμο Άνω Καλαμά και μόνο, για να επιθεωρήσει τα μηχανήματα της Ομάδας Κοινής Εκμεταλλεύσεις.


Πρόγραμμα Γ΄ΚΠΣ - Βελτίωσης των Βοσκοτόπων


Κατέθεσε την μελέτη Διαχείρισης Βοσκοτόπων του Δήμου Άνω Καλαμά Ιωαννίνων με πλήρη φάκελο υποέργων εγκεκριμένων (αριθμ πρωτ 87/8-1-2002) που συνέταξε το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό του καθ. Κ. Γ. Ζέρβα (για λογαριασμό της Δ/νσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων)με την Συνεργασία του Δήμου Άνω Καλαμά- Αγροτικό Τμήμα , για την ένταξή της στο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Γ΄ΚΠΣ. Το ποσό αρχικά ανέρχονταν στα 110. 000. 000 δρχ

Παρά τις προσπάθειες 4 ετών δεν μπόρεσε να σωθεί αυτό το πρόγραμμα και μεταφέρθηκαν τα χρήματα σε άλλα μέτρα. Αναζητήσαμε την πιθανότητα να είναι η έκταση χορτολιβαδική. Δυστυχώς η έκταση ήταν δασική και δημόσια Με ενέργειες καταφέρνουμε να γίνει η έκταση πάλι δημοτική. Προχωρήσαμε σε αποχαρακτηρισμούς αλλά μάταια. Χάθηκε ένα πρόγραμμα για τους Βοσκοτόπους και την κτηνοτροφία , από αδιαλλαξία συντεχνιακών ομάδων αλλά και από κακούς χειρισμούς δύο κυβερνήσεων.


Σπάσιμο Μελέτης σε υποέργα και πραγματοποιήθηκαν:

1.Υδροδότηση κτηνοτροφικών μονάδων Τ.Δ. Μαζαρακίου.

Μετά την κυριολεκτική κατάρρευση του προγράμματος των βοσκοτόπων κάναμε την νέα μελέτη με τον παραπάνω τίτλο για την επίλυση του θέματος της υδροδότησης . Για την ενίσχυση την υπάρχουσας κτηνοτροφίας καθώς και για την ώθηση για την δημιουργία νέων κτηνοτροφικών μονάδων έπρεπε να γίνουν έργα διευκόλυνσης του κτηνοτροφικού πληθυσμού. Πραγματοποιήθηκε επιτυχής γεώτρηση , εγκαταστάθηκε αντλητικό συγκρότημα και πραγματοποιήθηκαν αναγκαία έργα υδροδότησης των δεξαμενών και των μονάδων με πλήρες δίκτυο.

2. Προμήθεια Γεφυροπλάστιγγας Τ.Δ. Μαζαρακίου.

Ανάλογη μελέτη υπεβάλλε στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Χρόνια η καθυστέρηση του προγράμματος. Υλοπιήθηκε μέσα από τον ΘΗΣΕΑ (που ετοιμάσαμε την τρίτη κατά σειρά μελέτη για το ίδιο έργο).και εγκαταστάθηκε στην "είσοδο" της κτηνοτροφικής ζώνης σύγχρονη Γεφυροπλάστιγγα για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων του Τ.Δ. Μαζαρακίου.


3. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ – «ΘΕΣΗ ΠΑΓΟΥΝΩ» Παλιογκρίμπιανης, και Παλαιού Μαυρονόρος :143.000 ευρώ.

Βελτιώθηκαν οι δρόμοι εκείνοι που είναι σημαντικοί για την προσπέλαση των αγροτών ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ

Α. Βελτίωση δρόμων “ Δ.Δ. Μαζαρακίου – θεση Παγούνω ” - Τσιμεντοστρώσεις

- Χαλικοστρώσεις

Β. Βελτίωση δρόμου “Μαυρονόρους - Π. Μαυρονόρος”

Γ. Βελτίωση δρόμου “Παηδονιάς - Παλιογκρίμπιανης”

Το 70 % του έργου αφορούσε το Μαζαράκι και τις απαιτήσεις του κτηνοτροφικού πάρκου. Το σημαντικό αυτό Μέτρο αφορά την στήριξη της Γεωργοκτηνοτροφίας και το έκανε στην περίπτωση του Μαζαρακίου που η πρόσβαση στις μονάδες της « Παγούνως» ήταν κάτι παραπάνω από προβληματικές.

Με τις υποδομές αυτές και με τον δρόμο Μαζαράκι - Ζίτσα , μπορεί σήμερα ένας παραγωγός να φτάσει γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τα Γιάννενα ως και την μονάδα του.


Επίσης πραγματοποιήθηκε:
· Μελέτη Βελτίωσης Βοσκοτόπων με αύξηση της βοσκοϊκανότητας του Δήμου .

· Μελέτη ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Σιτηρεσίων) ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
Με συνεργασία το Δ. Γκαρτζονίκα με το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ πραγματοποιήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία που απαιτείται (κλωβοί χόρτου, αλκάνια κλπ) την οποία οι παραγωγοί γνωρίζουν με τους κλωβούς που έβλεπαν σκορπισμένους στο Δήμο όσον αφορά την βοσκοφώρτωση το πόσα δηλαδή αιγοπρόβατα μπορεί ο Δήμος να σηκώσει και τι παίρνει από θρεπτικά στοιχεία το κάθε πρόβατο του Δήμου από τις βοσκές.

Μετά το πείραμα αποδείχτηκε ότι έιναι 1,18 ΖΜ/εκτάριο σε έκταση 34.000 στρεμμάτων .δηλαδή ο Δήμος μπορεί να χωρέσει 3.400Χ 1,18 = 4.012 ΖΜ. Διπλάσιο αριθμό σε ζώα από αυτά που έχει αυτή τη στιγμή.

1. βάση υπουργικής απόφασης μπορεί να αλλάξει η επίσημη πυκνότητα βόσκησης με αυτή τη μελέτη και αυτό σε περίπτωση που χρειαστεί για την μηκάλυψη των βοσκών των άγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

2. βάση αυτών συντάχθηκαν τα σιτηρέσια που ο Δήμος διαθέτει και παραδόθησαν στους παραγωγούς που ενδιαφέρθηκαν.

· ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Ως υπεύθυνος ξεκίνησε μία μαραθώνια διαδικασία για την ηλεκτροδότηση 28 κτηνοτροφικών μονάδων που δεν είχαν ρεύμα.

Τα δικαιολογητικά πολλά (σκαριφήματα, αιτήσεις, βεβαιώσεις κλπ), οι περιπτώσεις ξεχωριστές , όπως και οι υπηρεσίες πολλές .

Αυτό που καταφέραμε είναι οι περισσότερες από τις μονάδες να έχουν δικαίωμα με βεβαίωση της πολεοδομίας για ηλεκτροδότηση.

Από κει και ύστερα όσοι παραγωγοί έκαναν χρήση αυτού ηλεκτροδότησαν τις μονάδες τους.