Search

Content

Σύνδεσμος Παρακαλάμιων Δήμων

με στόχο την προστασία και ανάδειξη του ποταμού Καλαμά (οι Δέκα Δήμοι που συμμετέχουν: Άνω Καλαμάς, Άνω Πωγωνίου, Ευρυμενών , Ζίτσας, Καλπακίου, Μολοσσών, Φιλιατών, Παραμυθιάς, Παραπόταμου και Σαγιάδας). +

Υπεύθυνος Σύστασης Συνδέσμου



Φωτο: Συνεδρίαση σύστασης Συνδέσμου. Διακρίνονται οι κ. Κατσάνος και κ. Αλμπάνης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΙΩΝ ΔΗΜΩΝ
Πηγή Πρωϊνός Λόγος.
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009
Στοχεύουμε στη σωτηρία και στην αξιοποίηση του Καλαμά,
λέει ο Δήμαρχος Ευρυμενών Μιχ. Κατσάνος.

Σε «σώμα» το Προεδρείο Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων.

«Το έργο μας είναι διπλό. Αφʼ ενός η προστασία και η απορρύπανση του ποταμού Καλαμά, αφʼ ετέρου η αξιοποίηση και η ανάδειξη της πανέμορφης περιοχής από την Σαγιάδα της Θεσπρωτίας ως τις πηγές του ποταμού στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, προχθές το βράδυ, ο Δήμαρχος Ευρυμενών και νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων προστασίας και αξιοποίησης του ποταμού Καλαμά, κ. Μιχάλης Κατσάνος, με αφορμή τη συγκρότηση σε «σώμα» του Προεδρείου.
Ο Σύνδεσμος αποτελείται...από δέκα Δήμους της Ηπείρου: Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Ευρυμενών, Ζίτσας, Καλπακίου, Μολοσσών, Φιλιατών, Παραμυθιάς, Παραποτάμου και Σαγιάδας. Στις αρχαιρεσίες που έγιναν εκλέχθηκαν Πρόεδρος ο κ. Μιχάλης Κατσάνος (Δήμαρχος Ευρυμενών) και Αντιπρόεδρος ο κ. Ιωάννης Τζάνης (Δήμαρχος Παραποτάμου). Στην εκτελεστική επιτροπή Πρόεδρος είναι ο κ. Κατσάνος, Αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Παργανάς (Δήμαρχος Μολοσσών), μέλος ο κ. Θεοφάνης Στεργίου και αναπληρωματικός ο κ. Πέτρος Πέτσιος. Συντονιστής των διαδικασιών ορίσθηκε ο κ. Δημήτρης Γκαρτζονίκας από τον Δήμο Άνω Καλαμά.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
Ο Σύνδεσμος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αποτελείται από 21 μέλη που ορίσθηκαν με την απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Ο αριθμός των αντιπροσώπων κάθε Δήμου έχει ως εξής: Δήμος Άνω Καλαμά 2, Δήμος Άνω Πωγωνίου1, Δήμος Ευρυμενών 1, Δήμος Ζίτσας 1, Δήμος Καλπακίου 2, Δήμος Μολοσσών 2, Δήμος Παραμυθιάς 5, Δήμος Σαγιάδας 1, Δήμος Παραποτάμου 1 και Δήμος Φιλιατών 5.
Μετά την εκλογή του προεδρείου ακολούθησε η πρώτη εκδήλωση του Συνδέσμου με ομιλίες των κ.κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, Καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Δημοτικού Συμβούλου Ιωαννίνων, με θέμα Ποταμός Καλαμάς: «Προβλήματα ρύπανσης - Μέτρα προστασίας – Προοπτικές Ανάπτυξης» και Μιχάλη Πασιάκου, Πρόεδρου Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας με θέμα: «Παρουσίαση έκθεσης πολιτιστικών μνημείων και φυσικών ομορφιών λεκάνης απορροής ποταμού Καλαμά».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Κατσάνος ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους των Παρακαλάμιων Δήμων, οι οποίοι του εμπιστεύθηκαν τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου. «Για μένα –τόνισε- δεν είναι αξίωμα είναι ανάθεση έργου και ευθύνης και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους. Η ισοτιμία όλων των μελών θα είναι κύριο μέλημά μου έτσι ώστε να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα σχετικά με τον ποταμό, που μας απασχολούν όλους».

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Αντινομάρχης Ιωαννίνων κ. Παντελής Κολόκας, ο πρώην Υφυπουργός κ. Ευάγγελος Αργύρης, ο Δήμαρχος Παμβώτιδας κ. Ευάγγελος Πήχας, η Δ/ντρια Δ/νσης Υδάτων κ. Βασιλική Πουλιάνου, ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντής, η Προϊσταμένη Διαχείρισης υδάτινων πόρων κ. Κ. Κοντρά, ο πρόεδρος Επιτροπής «Πανελλήνια Κίνηση – καθαρός Καλαμάς» κ. Π. Παππάς, ο ειδικός γραμματέας της πάτερ Γεώργιος Τζώρτζης, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι.
Όσοι βρέθηκαν στο χώρο επισκέφτηκαν την έκθεση γιγαντο-φωτογραφίας με μνημεία και φυσικές ομορφιές της περιοχής που ρέει ο ποταμός Καλαμάς.