Search

Content

Θρησκευτικός Τουρισμός Περιοχής Πωγωνίου

Δημιουργός της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ πρότασης με τίτλο «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ & ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ»



Ένα όραμα ,φιλόδοξο πρωτότυπο και καινοτόμο,που αποτυπώθηκε από τον ίδιο και άλλους συνεργάτες στο Ντοκιμαντέρ "Ο Δρόμος του Ήχου και των Μοναστηριών» , μια πρωτοποριακή παραγωγή τοπικού επιπέδου που προτοέπαιξε στην τηλεόραση το έτος 2001 όταν σχεδόν το σύνολο των Δήμων της Ηπείρου προωθούσε τις προτάσεις του μέσω παλαιών συνταγών marketing, έκανε γνωστή την περιοχή, το υιοθέτησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και το διένεμε στις εκθέσεις της.
Το έργο αφορά το ζωντάνεμα της περιοχής , την αύξηση της κίνησης, την Τουριστική Ανάπτυξη, την διατήρηση των Μνημείων, την συγκράτηση των νέων και κυριότερα το πρόσθετο εισόδημα του Αγρότη με τον Αγροτουρισμό. Μια πρόταση για τους Δήμους Άνω Καλαμά –Καλπακίου – Ευρυμενών και Ζίτσας που έχει ως στόχο την επέκτασή του εως την Νότια Αλβανία. Με επτά μεγάλα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μοναστήρια της περιοχής με πλούσια ιστορία και μακροβιότητα. Ο στόχος της περιοχής είναι ο Θρησκευτικός Τουρισμός με δράσεις Οικομουσείου που έχουν σχέση με το νερό (ποταμός Καλαμάς).
Ο συγκεκριμένος Τουρισμός θα φέρει το συμπληρωματικό εισόδημα των κατοίκων της αγροτοκτηνοτροφικής αυτής περιοχής που έχει ως στόχο την στήριξη και όχι την ανασύσταση.
Πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο σχετική Μελέτη.

Κινήσεις με τις οποίες συνδέεται:
1. Η συνεργασία με τα Τοπικά Συμβουλία του Δήμου και των Εκκλησιαστικών Επιτροπών σε ένα Σχέδιο που οργανώθηξε εξ αρχής.

2. Όσο το δυνατό πληρέστερη καταγραφή βάση όλων των εγγράφων των στοιχείων και των βιβλίων.

3. Στο σχέδιο αυτό εντάχθηκαν όλες οι περιοχές, την καθεμία όμως με τις δυνατότητες που προσφέρει.

4. Συνεργασία με την Μητρόπολη Δριυνουπόλεως και Πωγωνιανής όπως και την Μητρόπολη Ιωαννίνων με τις οποίες υπάρχει άψογη σχέση και συνεργασία .

5. Δεκάδες επαφών με την 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων .

6. Απευθυνθήκαμε σε όλους τους χρηματοδότες για την στήριξη του έργου.

7. Έρευνα - δημιουργία αυτού του Σχεδίου για την εκλαϊκεύσή του με την δημιούργιαΝτοκιμαντέρ «Στο Δρόμο του Ήχου και των Μοναστηριών» .

8. Εκδήλωση στον Δήμο , με παρουσίαση των μνημείων της περιοχής από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ( προϊσταμένη κ. Κεφαλλωνίτου) παρουσία επισήμων από όλους τους φορείς της πόλης.

9. Ανάλογο έντυπο υλικό βρίσκονταν σε ολόκληρη την πόλη και από την παρουσίαση του από τα μέσα ενημέρωσης και όλος ο Νομός μιλούσε γι αυτό .

10. Κατάρτιση Προμελέτης της πρότασης για το Δίκτυο των Μοναστηριών.

11. Κοινή πρόταση στο ΙΝΤΕΡΕΓΚ ΙΙΙ με το Δήμο Καλπακίου και τον Δήμο Ζίτσας .

12. ΄Εκδόση του συλεκτικού Ημερολόγιου του 2001 με υποστήριξη του ΟΤΕ – «Μοναστήρια της περιοχής» και με μεγάλο κόπο προώθησης σε όλες τις υπηρεσίες ώστε να γίνουν παντού γνωστά.

13. Συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού της Νομ/κης Αυτ/σης και τοποθετήσαμε στους διαφημιστικούς χάρτες τον προτεινόμενο δρόμο των Μοναστηριών και την περιοχή.

14. Οι παραπάνω μας υποστήριξαν την αναπαραγωγή του Ντοκιμαντέρ και την προώθησή της σε Σαράντα Δημοσιογράφους της Αθήνας κατά την διάρκεια Διεθνούς έκθεσης στην Αθήνα «Τουριστικό Πανόραμα» που παίζονταν και το ντοκιμαντέρ.

15. Συμμετοχή του ιδίου στα Συμβούλια του παραπάνω οργάνου για την τουριστική ανάπτυξη της παραμελημένης περιοχής που δεν σημειώνονταν καν στους χάρτες της τα ιστορικά μνημεία και ζητούμε την έκδοση χάρτη Καλαμά και γενικότερη στήριξη, έχοντας πάντα προτάσεις .

16. Υπεύθυνος για επαφές προς την Αλβανία , με την Εκκλησία για το Πρόγραμμμα Ίντερεγκ ΙΙΙ (Διασυνοριακή Συνεργασία)

17. Συνεργαστήκε με τους εκληπόντες κ. Φώτη Μανούρη και κ. Γρηγόριο Φούσα στηναναστήλωση του Άι Θανάση και της Μονής Σωτήρας που πρέπει να αναφέρουμε επί σειρά ετών κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες στον τομέα αυτό με ζήλο και υπομονή.

18. Συνεργάσθηκε με τους Δήμους Ζίτσας, Ευρυμενών και Καλπακίου και εξέδοσε την δεύτερη συλεκτική Ημερολογιακή έκδοση 2002«του Δρόμου πια των Μοναστηριών» με 2000 πολυτελή αντίτυπα ώστε κατακλείσθηκε ο Νομός και οι υπηρεσίες.

19. Οργανώσε ως υπέυθυνος σε συνεργασία τέσσερις Δήμοι μεγάλη εκδήλωση στοΠνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών αφιερωμένης στα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον .

20. Συνεργάσθηκε ώστε να πραγματυοποιηθεί η έκδοση δεκαεξασέλιδου εντύπου «Περίπατος στον Άνω Καλαμά» (πέραν του άλλου έντυπου υλικού) που εξέδωσε η 8ηΕφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διανεμήθηκε παντού .

21. Συνεργάσθηκε για την σημαντική Έκθεση εικοσιέξι μεγάλων πινάκων – (που είναι κτήμα των τεσσάρων Δήμων στον Εκθεσιακό χώρο του Δήμου Ιωαννιτών ) με τα μνημεία του Δήμου και των τριών όμορων Δήμων , ανοιχτή στο κοινό.

22. Πραγματοποιήθηκε δεύτερη έκθεση των μνημείων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων που την επισκέφτηκε πλήθος κόσμου.

23. Άρθρα και Δημοσιεύσεις στις Εφημερίδες και σε περιοδικά για την σπουδαιότητα κυρίως του Σώσινου.

24. Επαφές με Πανεπιστημιακούς (πχ κ. Τρίτος – Εύρεση Σιγιλίων Σώσινου κλπ)

25. Συνεργάσηκε για την έκδοση ειδικών καρτ-ποστάλ των μνημείων όπως και ευχετήριες κάρτες τα οποία για έτη έστελνε παντού.

26. Συνεργασθηκε με τον Σύλλογο Παρακαλαμιωτών Αθηνών για την διανομή του 16σελιδου εντύπου στην Διεθνή Έκθεση Τουριστικό Πανόραμα Αθηνών .

27. Συνεργάσθηκε με τον Τουριστικό Οδηγό του Νομού Ιωαννίνων καταθέτοντας για πρώτη φορά τουριστική πρόταση του Δήμου με τον Δρόμο των Μοναστηριών.

28. Συνεργασία για τον καθαρισμό του Αγίου Νικολάου (Μητρόπολη) και βγήκε ένα πολύ σημαντικό μνημείο στην επιφάνεια.

29. Συνεργάσθηκε με το περιοδικό "Ηπειρόραμα" και την προβολή των μνημείων.

30.Συνεργασία για την προώθηση του χωριού "Παλιό Μαυρονόρος" με μεγάλη έκθεση φωτογραφικών πινάκων και έκδοση βιβλίου που έφτασε μικρό μέρος ως την Μαγιόρκα.

31. Συνεργασία για την Συλλεκτική ημερολογιακή έκδοση του "Οικομουσείου".

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα μνημεία αποκαταστάθηκαν από τους Δήμους, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την 8η ΕΒΑ και με την τελευταία εγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την αποκατάσταση των μνημείων της Κληματιάς , θεωρείται ότι το έργο έχει φτάσει σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας.